Министър-председателят Бойко Борисов пристигна във Вашингтон, където днес  предстои да

...
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна във Вашингтон, където днес  предстои да
Коментари Харесай

Борисов се среща днес с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом

 Министър-председателят Бойко Борисов дойде във Вашингтон, където днес  следва да се срещне с президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп в Белия дом. Настоящата аудиенция на премиера Борисов е показателна за постигнатите отлични резултати в двустранните връзки сред България и Съединени американски щати. Срещата на Борисов и Тръмп е основна стъпка за задълбочаването на стратегическото партньорство сред двете страни. България и Съединени американски щати са съдружници и стратегически сътрудници и страната ни има интерес да надгражда съдействието в редица сфери като  сигурност и защита, енергетика, битка против тероризма, обучение и просвета, връзки сред народите.

България и Съединени американски щати имат отлични връзки в региона на сигурността и защитата, както по двустранна линия, по този начин и в границите на НАТО. Посещението във Вашингтон е мотив министър председателят Борисов да удостовери сериозния метод на българското държавно управление към уговорката от Срещата на най-високо ниво на НАТО в Уелс през 2014 година във връзка с разноските за защита. В този подтекст страната ни преглежда договорите за доставка на самолетите F-16 Block 70 освен като значима част от модернизацията в областта на защитата, само че и като обезпечаване на индустриално съдействие, което ще способства за икономическото развиване на България и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера дълготрайно. Съвместните военни учения в България, които се организират целогодишно, са също от  значително значение за възстановяване на оперативната съгласуемост на българските въоръжени сили с тази на другите страни членки на НАТО.

В рамките на визитата във Вашингтон, на вниманието на премиера Борисов ще бъдат и въпроси от енергийната сфера. Сътрудничеството със Съединени американски щати в региона на енергетиката има капацитет да способства за подсилване на енергийната сигурност на страната ни и диверсификация на енергийните източници и направления, в това число чрез импорт на полутечен природен газ. До момента министър-председателят Борисов поредно е изтъквал пред представителите на висшата американска администрация изгодите от реализирането на планове като газоразпределителния център " Балкан “, " Балкански поток “, интерконектора Гърция-България, както и опциите за развиване на пазара на полутечен природен газ.

България има интерес също по този начин да задълбочи търговско-икономическите си връзки със Съединени американски щати, които постоянно се подреждат измежду 20-те водещи външнотърговски сътрудници на страната ни, като през 2018 година търговията със артикули със Съединени американски щати доближава стойност от над 975 млн. щ. д. Основна цел в напъните ни за усилване на двустранното икономическо съдействие е привличането на нови директни американски вложения, като акцент са високотехнологичните браншове.

Задълбочаването на контактите сред нашите другарски нации също съставлява добра основа за възходящото развиване на стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати. В този подтекст страната ни преглежда като основно съдействието в региона на образованието и науката, които са основополагащи за просперитета на всяка страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР